Rundveehouderij

Nieuws 1303 x bekeken

Geen belangstelling voor Jersey-stierkalveren

Doetinchem – Melkveehouders met Jersey-koeien hebben grote moeite om van hun stierkalveren af te komen. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse biologische Jersey-houders.

Gezien het relatief lage geboortewicht weigeren handelaren de dieren mee te nemen. Een Jerseykalf weegt bij geboorte zo’n 25 kilo terwijl een Holstein-kalf al snel 40 kilo weegt. Veehouders zien zich genoodzaakt alternatieve oplossingen te zoeken.

Soms wordt in samenwerking met de dierenarts besloten de stierkalveren dood te spuiten. Ook is er volgens veehouders nog het alternatief om de dieren direct af te voeren naar het slachthuis. Volgens de beroepsvereniging voor dierenartsen wordt met het doodspuiten van gezonde kalveren een ethische grens overschreden, maar is dit niet bij wet verboden.

Irene van de Voort, biologisch Jersey-melkveehouder in Lunteren, ziet zich gedwongen de stierkalveren af te laten maken. Problemen met het rotavirus, dat de groei vertraagt, maken het voor de veehouder vrijwel onmogelijk om de kalveren af te zetten.

Van de Voort heeft nu samen met het tijdschrift Levende Have een adoptieplan gelanceerd. Particulieren kunnen de stiertjes overnemen en vervolgens afmesten voor de slacht.

Biologisch melkveehouder Otto-Jan Bokma uit Workum kiest ervoor om gesekst sperma te gebruiken voor de fok van zijn Jersey-veestapel. Het gebruik van gesekst sperma is officieel nog niet in de biologische sector toegestaan, maar hij geeft aan geen beter alternatief te kennen. Zijn overige koeien worden geïnsemineerd met sperma van Belgische Blauwen. De kalveren die hieruit voortkomen vinden wel hun weg naar de mesterij.

Sjaak Sprangers, biologisch veehouder in Kaatsheuvel houdt de stierkalveren zelf voor een langere periode aan. ”Het kost me alleen maar geld, maar het is beter voor mijn gemoedsrust dan de dieren dood te laten spuiten.” Een handelaar neemt de dieren na verloop van tijd van hem over en zet de Jerseys in voor begrazing van een natuurterrein.

Of registreer je om te kunnen reageren.