Rundveehouderij

Nieuws 285 x bekeken

'Concurrentievervalsing en imagoschade door fraude'

Roermond – De Nederlandse melkveehouderij loopt integriteitsschade op door handelaren die melk buiten de superheffing om afnemen.

Dat zegt officier van justitie Ingeborg Koopmans. Zij eiste dinsdag twaalf maanden celstraf tegen een 48-jarige man uit Overijssel, die ruim een half miljoen liter melk buiten de superheffing om zou hebben verhandeld.

Volgens de aanklacht heeft de melkveehouder in 2004 en 2005 verschillende melkveehouders benaderd om overtollige melk af te zetten via een Duitse opkoper. Hij werkte samen met een inwoner van Friesland, die voor het Duitse bedrijf werkt.

Koopmans zei voor de meervoudige economische strafkamer van de Roermondse rechtbank dat de illegale melkhandel niet alleen concurrentievervalsend werkt, maar bovendien de integriteit van de melkveehouderij op het spel zet. Dat was voor haar de reden zo’n zware straf te eisen.
Naast de gevangenisstraf eist ze een boete van 9419 euro als ontneming van de winst. Daarnaast zal nog een superheffing worden opgelegd.

De zaak tegen de handlanger uit Friesland zal later worden voortgezet om juridisch-technische redenen. De zaak tegen tien melkveehouders die deze week ook in Roermond moeten voorkomen, wordt wel voortgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.