Rundveehouderij

Nieuws 216 x bekeken

Concentratie Duitse melkproductie in Nedersaksen groeit

Hannover - De groei van de melkproductie in Nedersaksen heeft zich de afgelopen jaren versneld doorgezet.

Dat documenteert de Landbouwkamer Nedersaksen aan de hand van een nadere analyse van de ontwikkeling in de jaren 1991-2009. Nedersaksen produceerde aan het eind van die periode 560 miljoen kilo meer dan aan het begin. De totale Nedersaksische melkproductie groeide daarmee naar 5,5 miljard kilo. Van de genoemde groei vond echter veruit het merendeel (436 miljoen kilo) plaats in de jaren 2007-2009.

Ook in de twee noordelijke deelstaten Sleeswijk-Holstein en Meckelenburg-Voorpommeren, evenals in Noordrijn-Westfalen, Brandenburg en Saksen-Anhalt, groeide de melkproductie, zij het in een aanzienlijk vlakker tempo en ook als geheel minder. Daarentegen leverden de zuidelijke deelstaten Beieren, Baden-Württemberg en Hessen in.

Gezien de uitslagen van de drie quotumbeursrondes die na 2009 zijn gehouden, heeft de verplaatsing van de melkveehouderij naar het noorden, en dan vooral naar Nedersaksen, zich duidelijk voortgezet. Maar ook binnen Nedersaksen concentreert zich de melkveehouderij steeds meer in bepaalde regio’s, waaronder op de eerste plaats in de kustgebieden en in mindere mate in de regio’s Graafschap Bentheim en Osnabrück.

Het gebied met de hoogste melkveedichtheid is de Landkreis Leer in met 90 koeien per 100 hectare, gevolgd door Wesermarsch aan de Waddenzee ten zuiden van Cuxhaven. "In het zuiden van Nedersaksen wordt echter praktisch niet meer gemolken," stelt Rainer Schütte van de Landbouwkamer vast in zijn analyse.

Of registreer je om te kunnen reageren.