Rundveehouderij

Nieuws 160 x bekeken

Belgen geven weer voorkeur aan witte melk

Brussel - Het aandeel witte melk binnen de consumptiemelk is afgelopen jaar, na een jarenlange daling, weer gestegen.

Dat meldt het Vlaamse promotie-orgaan voor agrarische producten Vlam. Vooral het aandeel geconsumeerde halfvolle melk nam toe. Vorig jaar bedroeg het aandeel witte melk in België 80,5 procent in het volume en maakte het bijna 56 procent uit van de bestedingen.
De melkprijs in de Belgische winkels daalde vorig jaar met 5,5 procent ten opzichte van 2009 en kwam voor een liter halfvolle melk gemiddeld uit op 62 cent. Het gemiddelde Belgische melkverbruik bleef gelijk op zo’n 57 liter per inwoner. De gemiddelde Belg besteedde vorig jaar € 52,29 aan melk-dranken en substituten. In 2010 kocht een Vlaming voor het eerst meer melk en zuiveldranken dan een Waal, respectievelijk 54,4 en 53 liter. Zo’n vijf jaar geleden dronk een Waal nog ruim drie liter melk meer dan een Vlaming.

Melk wordt in België voor het overgrote deel in de supermarkt gekocht (93 procent in 2010). Prijsvechters als Aldi en Lidl zagen hun afzet consumptiemelk groeien tot 2008 tot een marktaandeel van ruim 40 procent. In de crisisjaren 2009 en 2010 is dit marktaandeel afgenomen naar 37,4 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.