Rundveehouderij

Nieuws 261 x bekeken

Wales ruimt dassen tegen runder-tbc

Cardiff – De regionale regering van Wales geeft toestemming om dassen te ruimen in gebieden waar veel rundertbc heerst.

Minister Elin Jones van plattelandszaken verbindt echter wel strikte regels voor vee en veehouders zelf aan haar omstreden besluit.

Volgens de minister “leiden de bestaande maatregelen niet tot een duurzame vermindering die uiteindelijk kan leiden tot het uitroeien van runder-tbc in de delen van Wales waar dat epidemische vormen heeft aangenomen. Ik heb altijd onderstreept dat voor het uitroeien van runder-tbc een samenhangende benadering nodig is. Daarom ben ik na het beoordelen van al de gepresenteerde bewijzen tot het besluit gekomen om de vernietiging van dassen binnen de gebieden van Wales met een runder-tbc-epidemie toe te staan.” Minister Jones heeft nog toestemming nodig van het parlement van Wales maar hoopt de maatregel toch op 31 maart van dit jaar in te laten gaan.

Tegelijkertijd zal het toezicht op de veehouderij en op het vee zelf verder verscherpt worden. Daarbij gaan onder meer striktere voorschriften gelden voor onduidelijke tbc-testen en zal ook meer gebruik worden gemaakt van gamma interferon bloedonderzoek. Alleen boeren die kunnen aantonen dat ze zich aan de regels en voorschriften hebben gehouden, krijgen compensatie als hun veestapel toch besmet blijkt te zijn. Aan de andere kant dreigt voor veehouders die niet aan de voorschriften voldoen een boete.

Het besluit om dassen te gaan ruimen zal ongetwijfeld leiden tot felle protesten vanuit de wereld van de dieren- en milieubescherming. Met name de Dassenstichting strijdt al jaren tegen elk voorstel om de beschermde diersoort te ruimen. Boeren en professionele dassenvangers die aan in het verleden gehouden proeven hebben meegewerkt, worden ook regelmatig vanuit die hoek bedreigd of zelfs aangevallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.