Rundveehouderij

Nieuws 162 x bekeken

Vollemelkpoeder flink duurder op internetveiling

Auckland – Een relatief klein aanbod van 7.000 ton vollemelkpoeder was dinsdag goed voor flink gestegen prijzen op de Global Dairy Trade, de tweewekelijkse internetveiling voor zuivel van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra.

Vollemelkpoeder bracht 4.619 dollar per ton op (3.178 euro). Het gewogen gemiddelde prijsniveau voor alle contracten steeg met 9,6 procent ten opzichte van de vorige veiling op 15 februari, toen de prijs uitkwam op 4.320 dollar (3.045 euro). De prijsstijging werd vooral geboekt op leveringen rond mei en in de periode juni tot augustus.

Voor boterolie (aanbod ruim 2.500 ton) was vrijwel geen prijswijziging van betekenis, gemiddeld een plus van 1,1 procent. De prijs steeg met 100 dollar naar 6.424 dollar (4.420 euro). Mageremelkpoeder steeg gemiddeld 2,3 procent in prijs naar 3.977 dollar (2.736 euro). Al met al steeg de beursindex 5,9 procent ten opzichte van 15 februari.

De dollar verloor in de afgelopen veertien dagen ongeveer 2 eurocent aan waarde. Daarmee pakt de plus van de veiling voor de exporteurs en producenten in de EU minder gunstig uit. De waardestijging van vollemelkpoeder was vandaag 133 euro ofwel 4,4 procent. Boterolie werd in euro’s ongeveer 1 procent goedkoper, mageremelkpoeder hield vrijwel zijn waarde (10 euro minder per ton).

Voor de zuivelaanbieder in de EU biedt het geringe aanbod op de internetveiling, in combinatie met sterke vraag uit China niettemin een gunstig vooruitzicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.