Rundveehouderij

Nieuws 204 x bekeken

Vers gras zorgt voor meer onverzadigde vetzuren in melk

Newcastle – Biologische melk bevat meer onverzadigde vetzuren dan gangbare melk omdat biologisch gehouden koeien meer vers gras eten. Dat schrijven onderzoekers van Newcastle University in het Journal of Dairy Science. Het onderzoek bevestigt eerder onderzoek van Wageningen Universiteit.

De onderzoekers onderzochten 22 verschillende merken melk. Het betrof 12 gangbare merken en 10 biologische merken. Het onderzoek werd uitgevoerd in zowel de zomer als winter en over verschillende jaren.

Gemiddeld kwam het niveau Omega 3-vetzuren tot 60 procent hoger uit bij biologische melk. De meervoudige onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en zouden de oogfunctie en de hersenstofwisseling verbeteren.

In het algemeen wordt aangenomen dat onverzadigde vetzuren de gezondheid bevorderen.
Al in 2005 publiceerde Wageningen Universiteit onderzoek waaruit ook bleek dat hoe groter het aandeel van vers gras in het rantsoen, des te meer onverzadigde vetzuren in zowel vlees als melk van het dier kan worden teruggevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.