Rundveehouderij

Nieuws 320 x bekeken

Tweede bedrijf besmet met Q-koorts in 2011

Heeten – Een melkgeitenbedrijf in het Overijsselse Heeten is door de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) besmet verklaard met Q-koorts.

De besmetverklaring is gedaan op basis van een verhoogd gehalte Coxiella burnetti in de tankmelk. Het bedrijf is niet eerder besmet verklaard. Sinds de invoering van het tankmelkonderzoek in het najaar van 2009 zijn in Nederland 95 melkschapen- en melkgeitenbedrijven besmet verklaard met Q-koorts. Hiervan zijn dertig bedrijven weer vrij verklaard.

Voor bedrijven die nu nieuw besmet verklaard worden geldt een uitmestverbod van 150 dagen en een bezoekverbod. Alleen mensen die beroepsmatig het bedrijf bezoeken mogen in de stal. Andere bezoekers mogen tot 90 dagen na de besmetting niet in de stal komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.