Rundveehouderij

Nieuws 179 x bekeken 2 reacties

Sentiment in zuivelmarkt lijkt te keren

Doetinchem – Het negatieve sentiment van de laatste weken op de zuivelmarkt lijkt weer te keren. Aanleiding zijn diverse signalen over zuiveltekorten in een aantal landen, hoge veevoerprijzen, die de productiegroei remmen, en een lager dan verwachte productie.

Zo is de verwachting dat Brazilië zuivel gaat importeren in plaats van exporteren, terwijl ook een reeks Aziatische landen meer zuivel gaat importeren, of de import gemakkelijker maakt door importbelemmeringen weg te nemen. Dit speelt onder meer in India, Sri Lanka en Taiwan. Ook vanuit Japan neemt de vraag toe, terwijl Zuid-Korea door de daar heersende MKZ-epidemie al iets langer extra zuivel invoert.

Daar komt nog bij dat de melkproductie in de EU naar verwachting achterblijft bij eerdere prognoses. Vooral door de sterk gestegen prijzen van veevoergrondstoffen, waardoor minder krachtvoer zal worden gebruikt. De melkproductie groeit daardoor naar verwachting met slechts zo’n 2 procent in plaats van de eerder aangehouden 3,3 procent.

Dat het moeilijk is om de marktsituatie goed te vatten, bleek dezer dagen onder meer uit een tweetal vooruitblikken van de Rabobank. In het ene rapport, van ruim een week geleden, werd nog een enigszins dalende zuivelmarkt voorzien. In een andere rapportage van deze week blijken de verwachting naar boven bijgesteld.

Net als FrieslandCampina verwacht de Rabobank echter ook dat de zuivelprijzen zeker de komende zes maanden of zelfs langer op een vrij hoog niveau zullen blijven. Daarbij wordt wel weer aangetekend dat die prijzen zich gedurende genoemde periode wel enigszins op en neer kunnen bewegen, binnen een bepaalde bandbreedte.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  "Net als FrieslandCampina verwacht de Rabobank echter ook dat de zuivelprijzen zeker de komende zes maanden of zelfs langer op een vrij hoog niveau zullen blijven"
  Vrij hoog??? We moeten nog heel wat goedmaken van de afgelopen jaren, nu lucht krijgen lukt net, maar de voerkosten moeten niet doorstijgen. Anders geldt nog voor veel veehouders dat ze hun hoofd niet boven water kunnen houden. Zolang FC zoveel winst maakt betekent dit dat ze zich niet als cooperatie gedragen en deze winst uitkeren. Er blijft veel te veel "hangen" en er worden veel verkeerde investeringen gemaakt. Bv: wie sloopt nu een kaasfabriek in Tilburg??? Nu moeten in een keer alle boeren zelfs der kaas gaan maken?

 • no-profile-image

  Rick

  Willemp

  Een boer en een zog ............

Of registreer je om te kunnen reageren.