Rundveehouderij

Nieuws 242 x bekeken

Noord-Afrikaanse zuivelmarkt van groot belang voor EU

Brussel – Europa is op afstand de grootste zuivelleverancier van een reeks Noord-Afrikaanse landen, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Het heeft dan ook groot belang bij het in stand houden van de afzetmarkten in deze regio.
Bijna 80 procent van de mageremelkpoeder die vorig jaar naar Algerije, Egypte en Marokko ging, kwam uit Europa. Dat is goed voor ongeveer 115.000 ton product. Van de overige 27.000 ton kwam ongeveer 15.000 ton uit de Verenigde Staten. Andere herkomstlanden waren minimaal vertegenwoordigd.

Ook bij de kaasimporten zijn Europese herkomstlanden goed vertegenwoordigd. Van de bijna 100.000 ton kaas die de drie genoemde landen vorig jaar voor hun rekening namen, kwam 63 procent uit de Europese Unie. 20 procent van de kaas kwam uit de Verenigde Staten, 10 procent kwam uit Nieuw-Zeeland. Dit laatste land heeft een betere positie bij de import van vollemelkpoeder en boter in de drie Noord-Afrikaanse landen. Van de bijna 195.000 ton vollemelkpoeder kwam 30 procent uit Nieuw-Zeeland en 47 procent uit Europa. Van de ruim 100.000 ton boter kwam 40 procent uit Nieuw-Zeeland en slechts 14 procent uit de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.