Rundveehouderij

Nieuws 160 x bekeken

Mogelijk sluit 20 procent van de Chinese zuivelconcerns

Beijing – 20 procent van alle Chinese zuivelconcerns moet mogelijk de deuren sluiten, nu de overheid misstanden in fabrieken keihard aanpakt.

Dat blijkt uit een rapport van de zuivelassociatie in China, die valt onder het Chinese ministerie van landbouw.

De Chinese regering heeft een nieuwe wet ingevoerd die bedrijven dwingt een nieuwe vergunning aan te vragen voor de productie van zuivel. Er zijn in China circa 800 zuivelconcerns met een vergunning. De stap volgt na enkele schandalen waarbij het chemische melamine is toegevoegd aan melk.

In 2008 kwamen door het melamine-schandaal zeker 6 kinderen om terwijl nog eens 300.000 kindere ziek werden. In februari bleek dat een Chinees bedrijf een eiwit uit leer heeft toegevoegd. Het toevoegen gebeurd om het eiwitgehalte hoger te doen lijken dan het werkelijk is. De bedrijven voegen namelijk water toe aan de melk.

Sinds de schandalen is de Chinese import van zuivel uit derde landen sterk toegenomen, waarbij vooral Nieuw-Zeeland profiteert, maar ook FrieslandCampina, dat vanuit Vietnam in Azië opereert.

Of registreer je om te kunnen reageren.