Rundveehouderij

Nieuws 253 x bekeken

Merendeel Deense melkveehouders ook in 2010 in de rode cijfers

Aarhus – Het merendeel van de Deense melkveehouderij heeft vorig jaar nogmaals negatieve bedrijfsresultaten gehaald. Dat stelt de bedrijfsadviesdienst van landbouwsectororganisatie LF vast op basis van geanalyseerde boekhoudingen.

Gemiddeld is het verlies per bedrijf uitgekomen op 28.000 euro. In het voorafgaande jaar was het verlies wel aanzienlijk hoger, namelijk 165.000 euro. De rode cijfers konden in 2010 worden beperkt door zowel hogere melk- als vleesprijzen. Daarnaast werd de melkgift per koe gemiddeld opgekrikt met 115 standaardkilo, terwijl de variabele kosten daalden met ruim 6.000 euro.

Daarentegen had de bedrijfstak te maken met stijgende vaste kosten (waaronder energie) en financieringskosten. In het laatste geval was sprake van een toename met ruim 5.000 euro naar 173.000 euro per bedrijf. De investeringen daalden naar slechts een slordige 225 euro per koe. In 2009 was dat nog ruim 1000 euro. ”Dat weerspiegelt de uiterst begrenste kredietmogelijkheden,” lichten de analisten toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.