Rundveehouderij

Nieuws 161 x bekeken

Jongere uitstoot melkvee begin 2011

Zoetermeer - De Nederlandse slachterijen hebben in januari en februari meer runderen geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien waren de dieren gemiddeld jonger. Dat blijkt uit cijfers van het PVE.Over de eerste acht weken van het jaar gerekend was er dit voorjaar een extra verwerking van 15.000 stuks ofwel bijna 20 procent. Dit opmerkelijke verschil is voor een deel te verklaren uit extra slachtingen in het najaar van 2009, vlak voordat per 2010 de slachtpremie zou vervallen. In het laatste kwartaal van 2009 zijn naar schatting ruim 10.000 runderen meer naar de slachthuizen gegaan dan in dezelfde periode van 2010. De melkveehouderij ruimde op, ook nog eens omdat de melkprijs laag was. Begin 2010 vielen de slachtaantallen dan ook lager uit dan normaal. Het dit jaar in januari iets hogere percentage vrouwelijke geslachte dieren is daar ook aan toe te schrijven.

Gemiddeld bepalen melkkoeien 88,5 procent van het aantal runderslachtingen. In februari van dit jaar zijn binnen die categorie meer dieren in de leeftijd tot 5 jaar geslacht dan in 2010 (+2,5 procent van het totaal). Koeien van 7 jaar en ouder zijn in februari relatief minder geslacht (-2 procent). Deze toegenomen uitstoot van jongere dieren lijkt een reactie op de omstandigheid dat er in het aflopende melkseizoen flink boven quotum is gemolken.

Of registreer je om te kunnen reageren.