Rundveehouderij

Nieuws 184 x bekeken

Japan overweegt verbod op verkoop voedsel Fukushima

Japan overweegt de verkoop van voedselproducten uit de Japanse prefectuur of provincie Fukushima te verbieden. Aanleiding is de vondst van radioactief jodium in onder meer melk en groente.

Dit heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zaterdag bekendgemaakt. Radioactief jodium heeft volgens het IAEA een levensduur van circa acht dagen. De risico's voor de gezondheid zijn daarom van korte duur, aldus de nucleaire waakhond.

In de kerncentrale Fukushima I aan de kust worstelen technici met schade van rampzalige omvang die is aangericht als gevolg van de aardbeving en de tsunami van ruim een week geleden.

Er zijn naar schatting 45.000 mensen geëvacueerd uit de omgeving van de kerncentrale. De provincie Fukushima beslaat bijna 14.000 vierkante kilometers en ligt ten noordoosten van Tokio. Er wonen circa twee miljoen mensen. Er is visserij en daaraan verwante industrie aan de kust en akkerbouw in hoger gelegen gebieden.

De Japanse autoriteiten lieten eerder op zaterdag weten dat melk en spinazie uit de buurt van de kerncentrale "een abnormaal niveau" radioactieve straling is gemeten. Volgens een regeringswoordvoerder zijn de spinazie en de melk niet gevaarlijk voor mensen. Verder meldden de autoriteiten dat in kraanwater in Tokio radioactief jodium is aangetroffen. De niveaus zijn volgens een regeringsfunctionaris onder het wettelijk toegestane maximum.

Of registreer je om te kunnen reageren.