Rundveehouderij

Nieuws 367 x bekeken

Inkuilmiddel werkt positief op conservering

Nijmegen – Graskuilen die behandeld zijn met een inkuilmiddel hebben een betere conserveringsindex en een lagere broeigevoeligheid dan onbehandelde kuilen. Dat blijkt uit cijfers van BLGG Agroxpertus, gepubliceerd door Barenbrug, Nijmegen.

In 2010 heeft BLGG Agroxpertus geïnventariseerd of kuilen behandeld zijn met een inkuilmiddel en zo ja, met welk middel. De kuilen die behandeld zijn met bacteriemengsels halen een conserveringsindex van 84. De conserveringsindex van onbehandelde kuilen ligt met 81 iets lager.

Het verschil in broeigevoeligheid is groter. Daar halen de onbehandelde kuilen een index van 40, terwijl de kuilen die met een bacteriemengsel zijn behandeld de betere index van 33 halen.
Barenbrug meldt dat hun bacteriemengsel Bonsilage Plus, op basis van 200 kuilanalyses, met een conserveringsindex van 89 en een broeigevoeligheidsindex van 22 op beide vlakken nog beter scoort.

BLGG Agroxpertus zegt desgevraagd geen conclusies te willen verbinden aan de verzamelde cijfers per individueel middel omdat zij het aantal monsters per middel te klein vindt. Wel onderstreept het laboratorium de conclusie dat inkuilmiddelen in het algemeen een positief effect hebben op de conservering en broeigevoeligheid van graskuilen.

Of registreer je om te kunnen reageren.