Rundveehouderij

Nieuws 439 x bekeken

Hennep geschikt als veevoer, maar kan 'wietmelk' opleveren

Parma – Hennep kan onder voorwaarden worden gebruikt als veevoer. Het zaad kan worden verwerkt in meel of hennepkoek. De hele plant kan worden gebruikt als structuurrijk voer voor herkauwers.

Dit constateert de Europese voedselautoriteit EFSA. Een gevaar is echter 'wietmelk'. De risico's schuilen in het gebruik van hennepsoorten met een hoger gehalte aan THC's, met name bij melkvee. De geestverruimende stof hecht zich aan melkvet en kan dus via de consumptie van melk effecten hebben op consumenten. Ook vlees kan de stof doorgeven.

Speciaal met het oog op kinderen acht de EFSA het daarom van belang om beperkte vervoedering van de hele plant toe te staan, ook omdat onbeperkt gebruik van de hele plant tot vergiftiging kan leiden bij vee.

Of registreer je om te kunnen reageren.