Rundveehouderij

Nieuws 210 x bekeken

Grootste deel melkveehouders tevreden met melkproductie uit maiskuil

Wageningen – Het overgrote deel van ruim 310 geïnterviewde melkveehouders is tevreden over de hoeveelheid melk die ze melken in relatie tot hun kuilvoer.

Dit blijkt uit onderzoek van Geelen Consultancy in opdracht van maiszaadbedrijf KWS.

In totaal 63 procent van de geïnterviewde melkveehouders is goed te spreken over de melkresultaten en meent dat die volgens verwachting zijn. Bij ongeveer 16 procent is de melkproductie zelfs hoger dan ze op grond van hun kuilgegevens hadden verwacht. Een minderheid van 14 procent is niet tevreden over de hoeveelheid melk die ze produceren met hun kuilvoer.
In het onderzoek is veehouders ook gevraagd welke maiseigenschappen ze het meest waarderen.

Zetmeelopbrengst (28 procent) en zetmeelgehalte (25 procent) zijn veruit het meest genoemd als belangrijkste eigenschappen. Op gepaste afstand volgen VEM-opbrengst (14 procent), drogestof-opbrengst (14 procent) en celwandverteerbaarheid (10 procent). VEM-gehalte wordt maar door 4 procent van de melkveehouders genoemd als belangrijkste eigenschap.

De drie meest gewilde maisrassen die boeren dit jaar willen telen zijn: LG 30.218 (Limagrain) en Torres en Ronaldinio (beide van KWS). Ook de maïsrassen PR39F58 (Pioneer), LG 30.211 (Limagrain) en Ricardinio (KWS) zijn redelijk populair.

Of registreer je om te kunnen reageren.