Rundveehouderij

Nieuws 175 x bekeken

’Fonterra kan regels concurrentie omzeilen’

Auckland – Het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern Fonterra kan de concurrentieregels, waar het bedrijf sinds de oprichting mee te maken heeft, mogelijk omzeilen. Daardoor kunnen de kosten voor de leden worden beperkt.Dit valt volgens Nieuw-Zeelandse media althans af te leiden uit een uitspraak van het Nieuw-Zeelandse Hof van beroep.

Dit bepaalde dat niet-verwerkende bedrijven ook kunnen worden aangemerkt als ’onafhankelijke verwerkers’, zoals bepaald in de Dairy Industry Restructurering Act van 2001. Een aantal concurrenten van Fonterra in Nieuw- Zeeland bestaat uit niet-verwerkende bedrijven, die de melk vaak weer doorverkopen aan andere bedrijven. Dat is lucratief, omdat Fonterra aan elke concurrent tot 50 miljoen kilo melk tegen gereduceerd tarief beschikbaar moet stellen. Leden van Fonterra klagen daar echter over en stellen dat deze regeling hen meer dan 1.000 Nieuw-Zeelandse dollars (ruim 500 euro) per seizoen aan inkomsten kost.

Fonterra stelt in reactie op de uitspraak van het hof dat het dan ook wel afspraken kan maken met afnemers van haar producten (klanten) om tegen vergoeding melk te verwerken en vervolgens te verkopen. Daarmee kan het bedrijf er voor zorgen dat de eigen melk niet meer naar echte concurrenten gaat en dat daarmee dus ook de extra inkomsten uit deze activiteiten binnen het bedrijf blijven.

De vraag blijft of de Nieuw-Zeelandse mededingingscommissie meegaat in een dergelijke redenering, maar het zou een manier kunnen zijn om onder de oude verplichtingen uit te komen.


Of registreer je om te kunnen reageren.