Rundveehouderij

Nieuws 177 x bekeken 1 reactie

Europese melkveehouderij blijft flink onder totale quotum

Brussel – Dreigende quotumoverschrijdingen in Nederland, Denemarken, België en nog enkele andere landen brengen het Europese zuivelplafond nog lang niet in gevaar. Dit blijkt uit de jongste kwartaalrapportage van de Europese Commissie.

Daarin wordt ervan uitgegaan dat de Europese melkveehouderij dit jaar tot en met eind maart 6 procent onder het EU-quotumplafond blijft. Tegenover een onderschrijding van 7 procent vorig jaar.
Zolang er voor Nederland geen extra productieruimte in zit, dreigen de Nederlandse melkveehouders weer af te stevenen op een forse superheffing. Afgaande op de melkaanvoercijfers van FrieslandCampina tot en met eind februari wordt de procentuele overschrijding van het quotum bijna even groot als in het jaar 2008/2009. Toen moesten de Nederlandse melkveehouders 44 miljoen euro superheffing betalen.
In tegenstelling tot Nederland blijft notoire overschrijder Italië dit jaar juist behoorlijk onder het toegestane quotum. Zie p 5

Eén reactie

  • no-profile-image

    wordt het niet eens tijd voor europese verevening? 6% onder het quotum is nog al wat met deze zuivelmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.