Rundveehouderij

Nieuws 324 x bekeken

Britten frauderen met tb-koeien

Londen - De Britse regering neemt maatregelen om met rundertb besmette koeien voortaan op DNA te testen.

Dat is volgens staatssecretaris Jim Paice van landbouw nodig omdat een klein aantal veehouders fraudeert met de oormerken van dieren die wegens een tb-besmetting geslacht moeten worden.

Een aantal veehouders in het zuid-westen en midden van Engeland, de gebieden waar rundertb het meeste heerst, is er op betrapt dat ze oormerken van te slachten koeien verwisselen met die van minder productieve exemplaren. De besmette koeien blijven dan op de veehouderij met alle risico op een verdere verspreiding van de ziekte. "Ik vind het schandalig dat een boer op deze manier moedwillig de wet wil overtreden. De grote meerderheid van boeren met tb in hun vee doen wat ze moeten doen en het is verwerpelijk dat iemand de strikte maatregelen die helpen om tb onder controle te krijgen probeert te omzeilen," aldus Paice. De bewindsman benadrukt daarbij wel dat "het om klein aantal veehouders gaat."

Om de fraude te bestrijden, krijgen dieren bij wie een besmetting is geconstateerd direct een apart oormerk en wordt er ook een DNA-monster genomen. Dieren die naar het slachthuis komen worden vervolgens gecontroleerd tegen dat DNA-bestand. Dat gebeurt willekeurig of nadrukkelijk als fraude wordt vermoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.