Rundveehouderij

Nieuws 157 x bekeken

BDM wil resultaten zien bij voorjaarsoverleg tussen zuivel en grootgrutters

Freising – De Duitse melkveehoudersbond BDM wil resultaten zien als de zuivelbedrijven met de grootgrutters aan de overlegtafel aanschuiven voor de onderhandelingen over de voorjaarscontracten voor consumptiemelk.

De BDM meent dat dit overleg minstens dient uit te monden in uitbetalingsprijzen voor de melkveehouders van 40 cent per kilo. ”Dat is de prijs die momenteel alleen al met melkpoeder, het simpelste product in de waardeketen, kan worden gehaald,” aldus de bond.

Tevens wijst de BDM erop dat het argument dat de zuivel een zwakke onderhandelingspositie heeft, nauwelijks meer geldt nu de fusie tussen de marktleiders Humana en Nordmilch een feit is. ”Nu doet zich de gelegenheid voor te laten zien in welke mate fusies tussen zuivelondernemingen ook voor de melkveehouders een financieel positief effect hebben.”

Belangrijk argument voor hogere prijzen is los daarvan dat de kosten verder dreigen te stijgen door de ontwikkeling op de oliemarkt. ”Daardoor worden ook de inkoopprijzen van voer, kunstmest en energie etc. hoger,” stelt de bond vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.