Rundveehouderij

Nieuws 165 x bekeken

Zorgen over zuivelexport Algerije

Doetinchem – De zuivelhandel volgt met enige nervositeit de ontwikkelingen in met name Algerije. In Algiers wordt, net als in andere hoofdsteden gedemonstreerd voor meer democratie.

Algerije is verreweg de grootste zuivelimporteur van de landen waar het in navolging van demonstraties in Tunesië en Egypte onrustig is. Jaarlijks wordt er gemiddeld voor zo’n 170.000 ton aan melkpoeders naar Algerije geëxporteerd. In 2009 werd er volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw ondanks de relatief lage zuivelprijzen voor zo’n 624 miljoen euro aan zuivelproducten geïmporteerd. In 2008 lag de waarde op ruim 870 miljoen euro.

De laatste maanden heeft Algerije de zuivelimport flink opgevoerd. Alleen de laatste vier á vijf maanden is er al voor ongeveer een ton aan tenders uitgezet. Deze week heeft het land weer een nieuwe tender uitgezet voor levering in de periode juni-augustus. Voor handelaren wordt het echter een steeds hachelijkere onderneming om contracten voor voornamelijk volmelkpoeder af te sluiten. Kredietverzekeraars in Nederland staan voorlopig niet garant voor export naar Algerije. Mochten de situatie in het land verergeren dan zouden er betalingsproblemen kunnen ontstaan.

FrieslandCampina lijkt tot nu toe beperkt getroffen door de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Wel werd er de afgelopen weken uit veiligheidsoverwegingen een medewerker teruggetrokken uit Egypte en ligt de export naar Libië op het moment stil.

De directe belangen van de Nederlandse zuivelsector lijken in genoemde regio beperkt, maar indirect kunnen de gevolgen groter zijn. Van de wereldwijd geproduceerde zuivel verdwijnt zo’n 8 procent (50 miljoen ton) van de totale productie van 587 miljoen ton op de wereldmarkt. De invloed van relatief kleine zuivelimporteurs kan daarom groot zijn op de ontwikkeling van de zuivelprijzen op de wereldmarkt. Twintig procent van de Nederlandse zuivelproductie wordt buiten de EU-grenzen afgezet. De situatie op de wereldmarkt heeft dus wel degelijk invloed op de Nederlandse melkprijsontwikkeling.


Of registreer je om te kunnen reageren.