Rundveehouderij

Nieuws 162 x bekeken

Zonder pijn sneller herstel

Doetinchem – Nederlandse boeren zijn zich er steeds meer van bewust dat pijnbestrijding een essentieel onderdeel kan of soms moet zijn in een therapie voor mastitis.

Dat stelt Monique Driesse van Boehringer Ingelheim. Ze zegt dat deze extra aandacht te danken is aan de inspanningen van het Uiergezondheidscentrum Nederland (UGCN). Het UGCN promoot al jaren het gebruik van een behandelplan. Daarin wordt, in overleg met de dierenarts, een plan van aanpak gemaakt, waarin onder meer pijnbestrijding is opgenomen.

Door pijnbestrijding toe te passen blijven koeien goed lopen en vreten en dat draagt bij in een sneller herstel. Dat herstel geldt zowel voor het verloop van de aandoening als het herstel van het beschadigde uierweefsel. Dat staaft Driesse door te verwijzen naar onderzoek uit Nieuw-Zeeland. Daarbij hebben koeien een aanvullende behandeling ondergaan met behulp van pijnbestrijding en ontstekingsremmers. Deze groep kende een duidelijk lagere afvoer en vertoonde ook een lager celgetal.

Of registreer je om te kunnen reageren.