Rundveehouderij

Nieuws 205 x bekeken 4 reacties

’Nederland moet blijven vechten voor zachte landing’

Rotterdam – Nederland moet blijven vechten voor een uitbreiding van de melkproductieruimte vóór 2015. Dat is belangrijk omdat op een expanderende wereldmarkt nu posities worden ingenomen door verkopende partijen.

Dit zei Gerrit Meester, jarenlang de voornaamste landbouwstrateeg op het ministerie van LNV, tijdens een melkveecongres van ABN Amro. Tot nu toe gunnen de andere lidstaten in de EU Nederland en Denemarken geen extra productieruimte in de periode tot 2015.

Het pleidooi van Meester werd ondersteund door voorzitter Siem Jan Schenk van LTO melkveehouderij. LTO en de NZO hebben daarom premier Rutte aan de vooravond van de Europese top van afgelopen weekeinde nog gestimuleerd om nogmaals een lans te breken voor een zachte landing voor de Nederlandse melkveehouderij.

Naast Nederland heeft met name ook Denemarken bij een zachte landing, stelt Meester. ”Het zou nogal dom zijn als Nederland niet bij de expansie van de wereld-zuivelmarkt kan zijn. Het risico is namelijk dat de expansie van de melkproductie na 2015 eerst moet worden afgezet op de Europese markt, waar onder meer ook de Beierse boeren er dan last van hebben, terwijl de extra melk niet daarheen kan waar die echt heen moet,” aldus Meester.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gaat de zuivel ook >intensieve< veehouderij worden, met bijbehorende schakels, zoals voer leveranciers, mest afnemers en psychotherapueten om de burger zijn onderbuk gevoelens te kneden, zodat er niet te veel tegen werking komt uit de maatschappij? Is dit echt wat de boer wil of is dit wat de BV Nederland wil ter wille van de handelaren en het Bruto Nationaal Product? Laten we als boeren nou eens de keus maken tussen werken voor een door onszelf overvoerde markt of voor een goede verkoop prijs op een markt in evenwicht. Laten we wel zijn de handelaren hebben echt geen boodschap aan de kostprijs van de boeren, zij gaan voor volume X marge = Kassa. Deze kassa is steeds gelukt ook bij een overvoerde markt, zij liepen hier geen enkel risico. Dat was en zal altijd zijn voor de boer!!

 • no-profile-image

  nog veel meer bulk op de markt brengen, daar wordt de melkprijs echt niet beter van. Gelukkig is Nederland een roepende in de woestijn in Europa.

 • no-profile-image

  gelijk heeft Dhr. Meester productie veruimnig voor Nederland. het land waar alle boeren super melkers zijn. waar de kennis van de zuivel industrie op het hoogste niveau zit. de boeren hebben zoveel inkomen dat ze geen idee hebben om wat te doen met het geld. oh ja ABN Amro zegt natuurlijk productie veruiming kom naar de bank en wij lenen julie al het geld dat jullie nodig zijn tegen een goeie rente. wij verdienen en jullie boeren zeggen tegen de rest van de wereld dat jullie ook goed geld verdienen en diegene die het bedrijf weg doen doen het toch omdat ze geen opvolgers hebben.
  ik zeg jullie zijn allemaal gek, meer productie voor minder. En denk niet dat omdat Nederland een zuivel land is en een grote voorsprong wil houden op de rest van de wereld, schud je zelf wakker, duizend koeien op een bedrijf is geen voorsprong, al de kaas en de diverse soorten eiwit poeiers is geen voorsprong meer, deze producten worden overal gemaakt. de enige voorsprong is veel melk op een klein gebied maar daar houd het op.

 • no-profile-image

  Duidelijke reactie: L.T.O. NEDERLAND doe dan ook geen poging voor die extra uitbreiding van het Quotum. Wij melken liever iets minder voor een eerlijke prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.