Rundveehouderij

Nieuws 332 x bekeken 2 reacties

Maatschappelijke acceptatie steeds belangrijker in veehouderij

Lochem – De maatschappelijke acceptatie is voor de melkveehouderij een steeds belangrijkere voorwaarde om te kunnen produceren.

Dat blijkt uit de op vandaag gehouden studiedag die veevoerfabrikant ForFarmers uit Lochem organiseerde.

Siem-jan Schenk, voorzitter van de vakgroep rundveehouderij van LTO, zette de toon. ”Wen er maar aan dat de maatschappij zich in toenemende mate met ons bemoeit”, hield hij de zaal voor. De burger wordt kritischer en wil weten wat veehouders doen op het gebied van duurzaamheid, dierenwelzijn, diergezondheid en in het verlengde daarvan voedselveiligheid en volksgezondheid.

Namens FrieslandCampina vertelde Erwin Wunnekink dat een weidegangpremie kan bijdragen in het aantal bedrijven dat koeien weidegang biedt. ”Het is één van de manieren waarmee we die maatschappelijke acceptatie verdienen. Dat moet ook, want 90 procent van onze melkomvang gaat naar het buitenland. En ook daar zijn ze gevoelig voor het imago koe in de wei.”

Wunnekink vindt dat veehouders die weidepremie onderling moeten betalen. ”Het is prima als je wilt groeien tot 250 koeien en de koeien binnen wilt laten. Maar dan neem je ook de beslissing dat je een vergoeding geeft aan diegenen die voor jou in de plaats de koeien wel buiten laten en zo voor jou het imago-uithangbord zijn van de veehouderij. Daar betaal je dan voor.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Je bent helemaal verkeerd bezig. leg de maatschappij uit hoeveel de kostprijs is per kg melk.Het moet grootschalig om er een inkomen uit te halen. De nieuwe stallen zijn ruim een goed ligbed, prachtig voor de koeien en voor de boer dan zeker ook. Als de consument de koeien in de wei wil hebben moet hij er voor betalen wat de meer kosten zijn. Zeker niet de boer de voor de extra kosten op laten draaien. Ik snap niet dat ze deze discussie gevoerd wordt! Hou je bezig voor een goed melkprijs voor de melkveehouderij. Dan kan de boer de koe ook een goed leven geven!!!! Nu worden de boeren uitgemolken, denk daar maar eens aan Schenk.

 • no-profile-image

  moeten we mekaar betalen waar blijft dan de markt werking
  dit is een communistisch systeem
  bewijs maar dat de consument het wil door een hogere prijs te vragen
  lukt dat niet ophouden met deze flauwe kul

Of registreer je om te kunnen reageren.