Rundveehouderij

Nieuws 274 x bekeken

Lyempf Kampen heeft nog altijd betalingsachterstand

Kampen – Zuivelfabrikant Lyempf heeft nog steeds een betalingsachterstand aan de leveranciers, ondanks een reeks herstructureringsmaatregelen die eind vorig jaar zijn getroffen. Dat bevestigt algemeen directeur Robert Jan Bannink.

”De plannen die we vorig jaar hadden, hebben we kunnen uitvoeren en hebben ook hun vruchten afgeworpen. Daarmee is ook de winstgevendheid weer op een goed niveau gekomen, maar dat betekent nog niet dat onze ’cash-flow’ meteen weer is zoals die zou moeten zijn”, aldus Bannink.
Hij verwacht op zeer korte termijn meer duidelijkheid te kunnen geven. Nu is het nog zo dat er nog altijd een achterstand is in de uitbetaling aan de melkveehouders.

Lyempf had zich vorig jaar als doel gesteld om de melkontvangst te beperken tot uiteindelijk zo’n 70 miljoen kilo melk. Dat doel is gerealiseerd, liet het bedrijf onlangs weten. Vorig jaar vertrokken Lyempf-boeren naar vier nieuwe afnemers. Een deel van de boeren ging naar DOC Kaas. Een ander deel (de Parco-leden die nog aan Lyempf waren verbonden) ging definitief over naar Bel Leerdammer. Hun melk gaat nu naar de vernieuwde kaasfabriek van Bel in Dalfsen.

Van een derde groep boeren, rond Doesburg, gaat de melk naar kaasproducent Özgazi in Etten-Leur. Van een laatste groep boeren (uit de Flevomelk-groep) is in december een stevige plas melk naar Veco Zuivel in Zeewolde gegaan. Dit bedrijf heeft geen betalingsachterstand aan de leveranciers, verzekert directeur Alexander van Rouwendaal. ”Dat is het laatste wat ik zou willen”, zegt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.