Rundveehouderij

Nieuws 170 x bekeken

Leden van FrieslandCampina liggen weer voor op quotum

Amersfoort – De leden van FrieslandCampina hebben tot en met januari van dit jaar een groter deel van hun melkquotum volgemolken dan in de twee voorgaande jaren. Dat blijkt uit een overzicht van het bedrijf.

Tot en met eind januari hebben de leden 84,16 procent van het quotum volgemolken. Dat is is een fractie meer dan ze deden in het quotumjaar 2008/2009. Toen hadden ze tot en met eind januari 84,15 procent van hun productieruimte volgemolken. Het quotum werd toen met 92,2 miljoen kilo overschreden.

Vorig jaar was het quotum per eind januari voor 83,16 procent volgemolken. Uiteindelijk resulteerde dat quotumjaar in een overschrijding van de productieruimte met 31,6 miljoen kilo vetgecorrigeerde melk. Vanwege een landelijke en een fabrieksverevening moest over 25,2 miljoen kilo melk superheffing worden afgedragen, tegen een prijs van € 27,83 per 100 kilo.

De suggestie van het overzicht is dat, als in de nog resterende tijd tot en met eind maart niet wordt afgeremd, de quotumoverschrijding van 2008/2009 wordt geëvenaard. Hierbij moet echter wel worden aangetekend dat uit de cijfers ook blijkt dat de productiegroei in januari 2011 relatief gezien minder hard ging dan in januari 2009.

Uit een recent overzicht van het Productschap Zuivel bleek dat de Nederlandse melkveehouderij tot en met eind 2010 op vetbasis 2,2 procent boven het quotum produceerde.

Of registreer je om te kunnen reageren.