Rundveehouderij

Nieuws 318 x bekeken

Ierse melkveehouderij koploper productiegroei

Brussel – De Ierse melkveehouderij is met 12 procent meer melk in het lopende melkquotumjaar koploper productieverhoging.

Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De Commissie beschikt nog maar over cijfers voor de periode van april tot en met december 2010. Er zijn dus nog drie maanden te gaan voordat een definitief beeld kan worden gegeven, maar duidelijk is dat de Ieren tot nu toe enorm hebben bijgeschakeld. Het land heeft overigens nog productieruimte. Het heeft in de voorbije jaren het quotum niet overschreden.

Na de Ieren hebben de Letten en de Belgen hun productie het meest opgeschroefd. De Letten verhoogden de productie met 6,7 procent, de Belgen leverden 5,6 procent meer melk af. Frankrijk en Duitsland produceerden achtereenvolgens 4,8 en 2,3 procent meer melk. Nederland leverde volgens de Europese Commissie 1,6 procent meer. Denemarken leverde 1,9 procent meer. Niet in alle lidstaten steeg de productie. In 10 van de 27-EU-landen daalde de melkaanvoer. In Hongarije en Roemenië ging dat het hardst, met achtereenvolgens 8,9 en 8,2 procent. Opvallend is dat ook Italië bij de dalers zit en tot en met december 2,1 procent minder melk leverde dan in het vorige quotumjaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.