Rundveehouderij

Nieuws 221 x bekeken

Iers fokcentrum getroffen door IBR

Enfield – Op het National Cattle Breeding Centre, het bekendste fokcentrum in Ierland, is IBR (koeiengriep) uitgebroken. Inmiddels zijn enkele tientallen Ierse topstieren geruimd. Bovendien zullen zo’n 70.000 doses sperma vernietigd moeten worden. Een woordvoerder van het centrum in Enfield bij Dublin noemt de situatie een nachtmerrie.

Voor het NCBR zijn strikte beperkingen afgekondigd, waarbij medewerkers onder meer verplicht moeten douchen als ze het centrum willen verlaten. Deskundigen van het ministerie van landbouw zijn naar het centrum gedirigeerd om de bron voor de besmettelijke ziekte te achterhalen. Eén van de mogelijkheden is dat IBR latent aanwezig is geweest bij één van de meer recent binnengekomen stieren.

Directeur Bernard Eivers bevestigt in een verklaring het ruimen van een aantal uitstekende stieren. ”Gelukkig hebben we voldoende strategische reserve aan sperma in voorraad die zijn verkregen voor de besmetting, om aan de vraag van dit voorjaar te voldoen. Alle sperma in voorraad is IBR-vrij.

In de Ierse veewereld wordt besmuikt en tegelijk geschokt gereageerd op de nieuwe uitbraak, ook al omdat het niet de eerste keer is dat IBR voorkomt. In het algemeen wordt daarbij de vraag opgeworpen of Ierland niet moet gaan denken over een programma om IBR uit te bannen, zoals in veel andere Europese landen al is gebeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.