Rundveehouderij

Nieuws 820 x bekeken

'Grens 300 nge valt melkveehouders rauw op het dak'

Uden – Melkveehouders schrikken van de definitie van een megastal die de Tweede Kamer heeft vastgesteld.

Dat zeggen adviseurs en begeleiders van bouwprojecten. ”Het valt ze rauw op het dak”, aldus Jaap Slof van DLV BMT, die veel grote veehouders assisteert.

Bestuurder Cees Romijn van de LTO vakgroep Melkveehouderij kan dat bevestigen. ”Het overvalt melkveehouders behoorlijk. Misschien nog wel het meest dat de maatschappij kennelijk zo meekijkt naar hun bedrijf, terwijl de discussie over megastallen eigenlijk komt overwaaien uit andere sectoren.”

De Kamer wil een voorlopige stop op de bouw van stallen van 300 nge en groter. Een melkkoe geldt als 1,2 nge, jongvee niet meegerekend. Bedrijven vanaf 250 stuks melkvee zitten in de gevarenzone, afhankelijk van de bedrijfsopzet. Er zijn in de melkveehouderij volgens opgave van het CBS nu 254 pure melkveehouderijbedrijven groter dan 300 nge. Volgens de adviseurs zien ondernemers in deze grootteklasse zichzelf niet als megabedrijf, maar als groot gezinsbedrijf.

Romijn meent dat dit verschilt per regio van het land waarin je actief bent. ”Als je in het Groene Hart zit, zullen de meeste boeren die grens van 300 nge niet direct bereiken, voor Oost-Groningen kan het heel beperkend zijn.”

Voorzitter Hans Geurts van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) tekent aan dat het ook nogal wat uitmaakt of er één ondernemer op een bedrijf zit of dat het gaat om meer. ”Op zich is die grens van 300 nge geen beperking voor de meeste boeren. Daaronder moet je goed kunnen bestaan. Al zou ik misschien toch liever spreken van 300 melkkoeien als grens.”

Of registreer je om te kunnen reageren.