Rundveehouderij

Nieuws 189 x bekeken 4 reacties

Forse melkproductie leidt tot run op leasemelk

Zoetermeer – De vraag naar leasemelk is groot. Dat blijkt uit een overzicht van het Productschap Zuivel. In de maand januari is een hoeveelheid van 77.369 ton leasemelk verhandeld. Dat is 29.000 ton meer dan januari vorig jaar.

De totale hoeveelheid verleaste melk tot en met januari komt uit op 195.233 ton. Het gaat om 5.779 transacties. Dat is flink meer dan in dezelfde periode vorig jaar toen de teller bij het productschap stond op 151.123 ton, verdeeld over 4.695 transacties.

Reden voor deze stijging lijkt de forse melkproductie. De Nederlandse melkveehouderij produceert in het lopende quotumjaar tot en met december 2010 al 3,2 procent meer melk dan vorig jaar, zo blijkt uit indicatieve melkaanvoercijfers van het productschap.

In deze berekening gaat het om de overschrijding op vetbasis. Afgemeten aan het huidige jaarquotum staat deze productie voor een quotumoverschrijding met 2,2 procent, ofwel ruim 11.700 ton.

Gerekend in pure kilo’s melk ligt de productie ongeveer 2 procent hoger dan vorig jaar. Dat is goed voor een hoeveelheid van bijna 169 miljoen kilo melk. De melkveehouderij heeft nog drie maanden om bij te sturen.

Wat betreft de handel in quotum zonder grond ligt de hoeveelheid verhandeld quotum tot en met januari met 229.080 ton zo’n 9.000 ton hoger dan vorig jaar. Ook het aantal transacties ontloopt elkaar niet veel met in 2011 5.268 transacties en in 2010 5.299 transacties.

De overdracht van quotum met grond blijft net als vorig melkjaar beperkt. In totaal is er in het lopende melkjaar 11.403 ton quotum zonder grond verhandeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  5.45*4.16=22.67+6ct voerkosten betaal ik net zo lief superheffing

 • no-profile-image

  Henri

  Voor 6 ct voeren, dat moet je mij eens uitleggen, dat lukt mij niet, eerder tussen de 12 en de 18 ct

 • no-profile-image

  reken ik alleen maar het krachtvoer verder hoef ik al niet meer te gaan.

 • no-profile-image

  tara

  ' de melkveehouderij heeft nog 3 maanden om bij te sturen' ? ? ? volgens mij hebben we met z'n allen nog te gaan: februari 3 weken en maart 4 = 7 weken is nog geeneens 2 maanden...

Of registreer je om te kunnen reageren.