Rundveehouderij

Nieuws 169 x bekeken

’Fonterra-concurrent verliest een derde van boeren’

Auckland – Fonterra-concurrent Open Country Dairy verliest volgens berichten in Nieuw Zeelandse media ongeveer een derde van de 116 melkveehouders.

Aanleiding voor het opstappen van de 35 boeren zou zijn dat Open Country Dairy zich niet houdt aan de gemaakte afspraken over betaling van melkgeld en dat boeren gedreigd zou zijn met juridische actie als ze met de problemen naar buiten traden.

Open Country Dairy ontkent leveranciers te hebben geïntimideerd. De meeste boeren die opstappen, zouden terugwillen naar Fonterra.

Manager Jason Minkhorst van Fonterra stelt dat er veel animo bestaat bij boeren om terug te keren naar het bedrijf. De coöperatie controleert nog altijd 92 procent van de Nieuw Zeelandse melkaanvoer. Tien jaar geleden was dat 96 procent. Om die reden geldt nog altijd speciale wetgeving, die er voor moet zorgen dat concurrenten van Fonterra toch genoeg melk kunnen inkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.