Rundveehouderij

Nieuws 176 x bekeken

Flink hogere prijzen op internetveiling zuivel

Auckland – Vooral boterolie en mageremelkpoeder en in mindere mate volmelkpoeder waren vanmiddag gewild op de internetveiling voor zuivel van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra, de Global Dairy Trade. De beursindex steeg ten opzichte van de vorige veiling op 18 januari met 7,2 procent.

Watervrij melkvet bracht gemiddeld 6.486 dollar per ton op (+ 9,1 procent), waarbij de prijzen voor levering op 11 april dan wel 11 mei/11 juli en 11 augustus/11 oktober opliepen. De Global Dairy Trade maakt namelijk onderscheid in leveringen op verschillende data. Het gemiddelde resultaat voor mageremelkpoeder was vanmiddag 3.913 dollar (+ 9,3 procent) met minder transacties naarmate het jaar vordert, maar eveneens oplopend prijsniveau.

Volmelkpoeder deed 3.995 dollar (+ 5,7 procent). Voor deze productcategorie ligt het accent op levering op 11 mei/11 juli en daarna stabiel tot licht dalende prijzen. Karnemelkpoeder, dat op 18 januari een flink verhoogd prijsniveau scoorde, werd nu niet verhandeld. Het aanbod op de veiling van vandaag was in totaal 19.950 ton (waarvan 13.500 ton vol melkpoeder), dat was op 18 januari 23.675 ton (17.000 ton vol melkpoeder).

Sinds 18 januari is de waarde van de dollar ten opzichte van de euro gestaag gedaald, met ruim 2 cent. Dat maakt de marktontwikkeling voor de producenten en leveranciers van boter en poeders in de EU minder gunstig dan de internetveiling doet voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.