Rundveehouderij

Nieuws 189 x bekeken

EMB wil melkpakket Commissie grondig herschrijven

Dublin – Het melkpakket van de Europese Commissie moet uitgebreid worden herschreven om de toekomst van de melkproductie in Europa veilig te stellen.

Dit stellen vertegenwoordigers van veertien organisaties van melkproducenten in de EU.

Ze kwamen tot deze constatering op een driedaagse conferentie van de European Milk Board (EMB) in Dublin. Ook de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairymen Board (DDB) waren vertegenwoordigd.

De organisaties waren unaniem van mening dat een grotere bundeling van de melkproducenten in onafhankelijke organisaties nodig is, zo meldt de EMB. Voorzitter Romuald Schaber bekritiseerde de voorgestelde beperking van de bundeling van producenten op Europees niveau tot 3,5 procent en 33 procent op nationaal niveau. Met een dergelijke beperking doet men volgens hem geen recht aan de positie van de producent op de zuivelmarkt. Hij wees erop dat het marktaandeel van enkele zuivelfabrieken reeds de aangegeven concentratie overschrijdt en noemde het voorbeeld van Arla Foods dat 95 procent van de Deense markt in handen heeft en FrieslandCampina met 8,8 procent van de totale Europese markt.

Jackie Cahill, voorzitter van de Ierse Creamery Milk Suppliers Association (ICMSA) onderstreepte deze kritiek. ”We zien een toenemende concentratie van de reeds grote verwerkende zuivelondernemingen en handelsconcerns zonder dat de EU-Commissie zich zorgen lijkt te maken. Tegelijkertijd krijgen de producenten van levensmiddelen en de boeren geen steun bij hun inspanningen om zich te kunnen bundelen. De Commissie is kennelijk tevreden met de situatie dat de mensen die levensmiddelen produceren de mogelijkheid ontnomen wordt een kostendekkende prijs te bereiken, en dat de macht steeds meer bij de grote en dominante tussenpersonen in de voedselketen ligt.”

De veranderende structuur van zuivelcoöperaties was ook een thema; ”Vandaag de dag opereren coöperaties op internationale markten en breiden hun activiteiten uit. Leden van de coöperatie hebben echter vaak geen invloed meer op de bedrijfsstrategieën,” zegt Sieta Van Keimpema, vice-voorzitter van de EMB.

Of registreer je om te kunnen reageren.