Rundveehouderij

Nieuws 211 x bekeken

'Beheervergoeding nodig voor uitmijnen natuurgrond'

Driebergen - Veehouders die natuurgrond willen beheren om zo ook het fosfaatgehalte te verlagen (uitmijnen), hebben gemiddeld een beheervergoeding nodig van bijna 260 euro per hectare per jaar om kostendekkend te werken.

Dit blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut. De precieze hoogte van de benodigde vergoeding is afhankelijk van het perceel en de mineralengehaltes in de bodem. De jaarlijkse kosten van het uitmijnen van natuurgronden schommelen volgens het Louis Bolk Instituut tussen de 50 en 800 euro per hectare.

Uitmijnen kost meer tijd, maar is voor natuurorganisaties financieel gezien een veel aantrekkelijker optie voor natuurherstel dan afgraven van fosfaatverzadigde gronden. Dat is duur, is ook omstreden en heeft niet altijd het gewenste effect.

Om boeren te interesseren in het uitmijnen van fosfaatverzadigde natuurgronden, is een beheervergoeding nodig. Dat is omdat boeren genoegen moeten nemen met minder opbrengsten, extra kalibemesting moeten toepassen plus een aantal andere maatregelen die geld en tijd kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.