Rundveehouderij

Nieuws 186 x bekeken

’Arla houdt melkprijs met opzet laag’

Fredericia – Arla Foods verhoogt de melkprijs niet, ondanks een zich gunstig ontwikkelende industriemarkt. Het Scandinavische zuivelconcern wil daarmee voorkomen dat de leveranciers teleurgesteld raken als de melkprijs later weer naar beneden moet worden bijgesteld. Dat stelt de Deense boerenbond LDM.

De Deense melkveehoudersorganisatie Danske Mælkeproducenter (LDM) trekt de conclusie op basis van uitlatingen van Arla’s vice-directietopman Andreas Lundby in de leveranciersnieuwsbrief van het concern. Lundby schrijft concreet in de leveranciersnieuwsbrief dat de prijs van industriemelk stijgt door een groeiende vraag in China en stagnerende productie in Argentinië en Australië. Lundby: ”Maar niemand onder ons wenst dat de markt weer instort op grond van een te explosieve groei, die ertoe leidt dat de melk weer wordt vervangen door andere ingrediënten omdat deze te duur is geworden.”

Volgens LDM-voorzitter Peder Mouritsen is dat echter een vorm van schoolmeesterij die de ondernemingsleiding maar beter achterwege kan laten. ”Arla zit er kennelijk op te wachten dat de melkprijs volgend jaar weer daalt, zodat men geen geld hoeft af te staan aan de leveranciers,” stelt hij vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.