Rundveehouderij

Nieuws 314 x bekeken 2 reacties

Vrees voor grote impact Schmallenbergvirus

Den Haag - Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie houdt er rekening mee dat naast de schapenhouderij ook de rundveehouderij en de geitenhouderij te maken krijgt met meer misgeboorten. Het vermoeden bestaat dat de afwijkingen te maken hebben met het nieuwe Schmallenbergvirus.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Henk Bleker dat het zeer waarschijnlijk is dat er meer schapenlammeren geboren gaan worden met afwijkingen. Sinds begin december komen bij de Gezondheidsdienst voor Dieren meldingen binnen van misgeboorten bij schapen.

Op dit moment doen GD en CVI onderzoek naar een mogelijk verband tussen het virus en misgeboorte van kalveren. Staatssecretaris Bleker sluit niet uit dat er binnenkort ook geitenlammeren met aangeboren afwijkingen worden geboren. "Gezien de potentiële impact voor de betrokken bedrijven en sectoren, volg ik de ontwikkelingen nauwlettend", zegt Bleker. Ook het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn bij de monitoring betrokken.

GD en CVI werken aan de ontwikkeling van nieuwe tests om het virus te kunnen vinden. Als een test op afweerstoffen ontwikkeld is, kan gekeken worden hoever het virus zich inmiddels verspreid heeft onder de veestapel. Dat is op korte termijn niet mogelijk, zeggen GD en CVI in een gezamenlijke verklaring.

Beide diergezondheidsinstituten zullen nauw samen werken om onderzoek te doen naar de verspreiding van de ziekte, manieren om het virus aan te tonen en kijken naar mogelijke vaccinontwikkeling. Daarbij wordt ook samengewerkt met het Friedrich Löffler Institut in Duitsland, dat in november meldde het Schmallenbergvirus te hebben gevonden - genoemd naar de plaats waar het is gevonden in Nedersaksen.


Laatste reacties

 • no-profile-image

  jij

  is de geitenhouderij nog niet genoeg getroffen?
  houd het dan nooit op....

 • no-profile-image

  alle kennis en mankracht die er is aanwenden
  vooral geen eilandjes of eigen koninkrijkjes maken
  het lijkt een ernstige zaak

Of registreer je om te kunnen reageren.