Rundveehouderij

Nieuws 215 x bekeken

Vier nieuwe meldingen virus

Den Haag – Sinds het instellen van de meldingsplicht voor het Schmallenberg-virus op 20 december, zijn tot woensdagavond vier meldingen binnengekomen. Dat meldt het ministerie van landbouw.

In totaal is nu bekend dat er op 32 schapen- en rundveebedrijven gevallen zijn van misvormde lammeren en kalveren. Bij de meldingen was in ieder geval één rundveebedrijf. De bedrijven worden onderzocht op het virus. Naast de 32 bekende gevallen waren er voor het instellen van de meldplicht ook vijftien bedrijven die afwijkingen gemeld hebben, waarvan de gegevens niet bekend zijn.

Deskundigen vrezen dat er de komende maanden nog veel nieuwe gevallen van het Schmallenberg-virus bijkomen. Vanwege het zachte weer denken de deskundigen dat er tot half november infecties hebben plaatsgevonden. Het virus wordt hoogstwaarschijnlijk via knutten verspreid, net als het blauwtongvirus.

Het Centraal Veterinair Instituut van de Wageningen UR (CVI) is begonnen met de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus. Wim van der Poel van het CVI verwacht dat de ontwikkeling van een vaccin zeker een jaar in beslag zal nemen.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw stelde dinsdagavond een meldingsplicht in voor bedrijven waar mogelijk sprake is van besmetting met het Schmallenberg-virus.Het RIVM heeft GGD’s en huisartsen uit voorzorg gevraagd gezondheidsproblemen bij mensen die contact hebben gehad met geïnfecteerde dieren te melden. De verwachting is dat het virus niet overdraagbaar is op mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.