Rundveehouderij

Nieuws 301 x bekeken

Versneld onderzoek virus

Den Haag - De melkveehouderij, de geitenhouderij en de schapenhouderij moeten rekening houden met een toenemend aantal misgeboorten.

Veterinair deskundigen spreken die verwachting uit, nu het Schmallenbergvirus met zekerheid is vastgesteld bij Nederlandse runderen en schapen.

Het virus is inmiddels vastgesteld bij 25 schapenbedrijven en mogelijk zijn tachtig melkveebedrijven besmet. Het is voor het eerst dat het virus bij schapen is vastgesteld. Ook in Duitsland, waar het virus werd ontdekt, zijn nog geen infecties bij schapen gevonden. De besmette bedrijven liggen verspreid in heel Nederland.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw zet vooral in op onderzoek naar het nieuwe virus. “Er zijn sterke aanwijzingen dat het virus via insecten wordt verspreid en er dat het niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Maar dat moeten we zeker weten”, zei Bleker tijdens een bezoek aan een getroffen schapenbedrijf in Zwolle. Bleker heeft extra geld beschikbaar gesteld voor onderzoek naar het nieuwe virus.

Op dit moment doen GD en CVI onderzoek naar een mogelijk verband tussen het virus en misgeboorte van kalveren. Staatssecretaris Bleker sluit niet uit dat er binnenkort ook geitenlammeren met aangeboren afwijkingen worden geboren. “Gezien de potentiële impact voor de betrokken bedrijven en sectoren, volg ik de ontwikkelingen nauwlettend”, zegt Bleker. Ook het ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn bij de monitoring betrokken.

Het Schmallenbergvirus veroorzaakte eerder dit jaar diarree bij runderen. Nu zijn op meerdere schapenbedrijven misvormde lammeren en lammeren met hersenafwijkingen geboren. Op één bedrijf zijn ook misvormde kalveren geboren.

“Het nemen van preventieve- of bestrijdingsmaatregelen is op dit moment niet mogelijk”, schrijft Bleker in een brief aan de Tweede Kamer. Het Duitse Friedrich Loeffler Institut heeft het virus inmiddels geïsoleerd en beschikbaar gesteld aan het Centraal Veterinair Instituut (CVI). Dit is van belang voor onderzoek naar de verspreiding en preventie tegen het virus, net als de ontwikkeling van tests om besmettingen met het virus aan te tonen.

GD en CVI werken aan de ontwikkeling van nieuwe tests om het virus te kunnen vinden. Als een test op afweerstoffen ontwikkeld is, kan gekeken worden hoever het virus zich inmiddels verspreid heeft onder de veestapel. Dat is op korte termijn niet mogelijk, zeggen GD en CVI in een gezamenlijke verklaring.

Beide diergezondheidsinstituten zullen nauw samen werken om onderzoek te doen naar de verspreiding van de ziekte, manieren om het virus aan te tonen en kijken naar mogelijke vaccinontwikkeling. Daarbij wordt ook samengewerkt met het Friedrich Löffler Institut in Duitsland, dat in november meldde het Schmallenbergvirus te hebben gevonden - genoemd naar de plaats waar het is gevonden in Nedersaksen.

Bleker bezocht maandag het melkschapenbedrijf van Herman en Marianne van Assen uit Zwolle. Het bedrijf is getroffen door het Schmallenbergvirus, waardoor er meerdere misvormde lammeren zijn geboren. ”Het zijn net aliens”, aldus de schapenhouder op Radio1.

Van Assen heeft driehonderd melkschapen op zijn bedrijf. Hij constateerde dit jaar veel afwijkingen bij de geboren lammeren, waarna hij contact heeft opgenomen met zijn dierenarts en de Gezondheidsdienst voor Dieren. ”Je kunt aan de ooien helemaal niks zien. Ook niet tijdens de besmetting, die vermoedelijk vijf maanden geleden heeft plaatsgevonden”, zegt de schapenhouder. Bij sommige lammeren is fysiek ook geen afwijking te zien, maar de dieren hebben volgens de veehouder wel een afwijking in de hersenen omdat ze maar blijven liggen en geen biest opnemen. De laatste dagen zijn er minder misvormde lammeren geboren dan de vorige week, vertelt Marianne van Assen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.