Rundveehouderij

Nieuws 170 x bekeken

RIVM: ziekte bij boeren en veeartsen extra in de gaten houden

Bilthoven – De gezondheid van veehouders en dierenartsen die in direct contact zijn geweest met misvormde lammeren, moet extra in de gaten worden gehouden. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een nota over de risico’s van het Schmallenberg-virus voor de mens.

Op basis van wat bekend is van de groep virussen waartoe het Schmallenberg-virus behoort, is het niet waarschijnlijk dat de ziekte van dier op mens wordt overgedragen, maar het kan ook niet worden uitgesloten.

Het RIVM zegt dat er rekening mee moet worden gehouden dat de uitbraak volgend jaar een vervolg krijgt, als de insecten die de ziekten overdragen weer actief worden. Dan is het noodzakelijk om een monitoringsysteem voor de mogelijke overdracht van dier op mens klaar te hebben, aldus het RIVM.

Of registreer je om te kunnen reageren.