Rundveehouderij

Nieuws 200 x bekeken

Ook Arla gaat deelnemen aan Global Dairy Trade

Auckland – Het Deens-Zweedse Arla gaat deelnemen aan de internetveiling Global Dairy Trade van Fonterra.

De zuivelonderneming gaat vanaf 3 april 2012 product op de veiling aanbieden. Het gaat in eerste instantie om mageremelkpoeder en laag verhitte producten. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt.

Arla is de eerste Europese zuivelonderneming die aan Global Dairy Trade gaat deelnemen, en wil door deelname aan de internetveiling toegankelijker worden voor kopers wereldwijd. De onderneming ziet de veiling als een instrument om risico’s te managen in een tijd van volatiele prijzen. ”We zijn van mening dat de groeipotentie op de Europese markt in de komende jaren steeds verder onder druk komt te staan”, zegt Arla-directeur Peter Tuborgh. ”Daarom willen we ons meer focussen op groeimarkten in het Midden-Oosten, Afrika en Azië.

Arla is na Fonterra, Dairy America en Murray Goulburn de vierde partij die aan de GDT deelneemt. Via het online handelsplatform is sinds de start in 2008 voor ruim 3,8 miljard euro aan product verkocht. Het gaat momenteel om een handelsvolume van zo’n 700.000 ton per jaar. Ongeveer vijfhonderd bieders uit tachtig landen zijn op de veiling actief.

Bij de lancering van het platform door Fonterra, was de zuivelonderneming nog de enige aanbieder van product. Voorzien werd dat na verloop van tijd ook andere zuivelproducenten gebruik van de veiling zouden maken.

Doel van het toelaten van externe producenten op de veiling is de volumes te vergroten en daarmee de betrouwbaarheid van de prijzen verbeteren. Grote spelers op de zuivelmarkt zoals FrieslandCampina en Arla in Europa, Dairyamerica in de VS en Murray Goulburn in Australië, mochten meedenken over de marktregels waaraan deelnemende partijen moeten voldoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.