Rundveehouderij

Nieuws 305 x bekeken

Noren mogen meer kaas importeren naar EU

Brussel – Noorwegen mag 3.200 ton meer kaas tegen een gunstig tarief uitvoeren naar de Europese Unie. In totaal kan Noorwegen nu jaarlijks 7.200 ton onder gunstige voorwaarden in de EU afzetten.

Dit heeft het beheerscomité voor zuivel van de Europese Unie besloten. Tegenover deze verruiming van de import staat dat de EU voortaan ook meer kaas naar Noorwegen mag exporteren.

Het beheerscomité heeft ook besloten dat lidstaten eerder kenbaar moeten maken hoeveel onbenutte invoervergunningen voor zuivel nog bij hen op de plank liggen. Daarmee hoopt de commissie de zuivelmarkt beter in beeld te kunnen krijgen en zo nodig eerder te kunnen bijsturen.

Hiertegenover staat dat de Commissie op andere punten de greep op de markt losser maakt. Zo heeft ze besloten om de inzet van exportrestituties minder voor de hand liggend te maken. Ook verbiedt het importeurs van zuivel niet langer om meer dan 10 procent van een bepaald importquotum voor zich op te vragen. Deze regel is ooit ingesteld omdat er veel vraag was naar importvergunningen en te veel partijen niet aan bod kwamen.

Of registreer je om te kunnen reageren.