Rundveehouderij

Nieuws 399 x bekeken

'Noorse botercrisis leidt tot prijzen van 125 euro per kilo'

Oslo – Noorwegen kampt met een tekort aan boter, waardoor de prijzen zijn geëxplodeerd en op internet een soort ’zwarte markt’ is ontstaan.

In sommige gevallen wordt bij online veilingen tot omgerekend 125 euro per kilo gevraagd door aanbieders uit buurland Zweden. Nogal wat Noren lijken mede met het oog op de komende feestdagen ook bereid dit soort buitensporige prijzen te betalen, zo berichten de media.

Oorzaak van het tekort is de krappe productie van de binnenlandse melkveehouderij. De melk pakt mager uit door de slechte ruwvoerkwaliteit als gevolg van het veel te natte groeiseizoen. De superheffing is om die reden door het landbouwministerie al op nul gesteld terwijl de importheffing voor boter is verlaagd. Dat schijnt echter weinig te helpen omdat de buitenlandse aanbieders desondanks nog te weinig rendement zien.

Noorwegen voert als slechts los met de EU gelieerde staat een nationaal landbouwbeleid om de binnenlandse productie te beschermen. Experts zien in dat beleid ook de eigenlijke oorzaak van de boterproblemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.