Rundveehouderij

Nieuws 169 x bekeken

Nog geen resultaat bij Duits kalveronderzoek

Greifswald – Het proefdieronderzoek met kalveren naar het zogenoemde Schmallenbergvirus heeft nog geen resultaten opgeleverd. Dat meldt het Friedrich Loeffler Institut (FLI), dat het experiment heeft opgezet.

Het onderzoek met kalveren is bedoeld om definitief aan te tonen dat er een oorzakelijk verband is tussen het virus en de gevonden klinische symptomen.

Het virus heerste in Nederland onder melkvee dat kampte met diarreeproblemen en productiedaling. Nu worden lammeren geboren met afwijkingen, waarvan de oorzaak ook wordt gelegd bij het Schmallenbergvirus. Bij lammeren met afwijkingen is het virus aangetoond.

Het FLI heeft het virus inmiddels geïsoleerd en op kweek gezet. ”Het groeit heel goed”, aldus een woordvoerder van het instituut.

In Duitsland zijn buiten de rundveehouderij geen bedrijven bekend die met problemen kampen, meldt het FLI. Sinds het FLI een oproep heeft geplaatst om melding te maken van symptomen die kunnen wijzen op het nieuwe virus, hebben zich vijf melkveebedrijven gemeld, waarbij het virus is vastgesteld, aldus het FLI.

Of registreer je om te kunnen reageren.