Rundveehouderij

Nieuws 264 x bekeken 3 reacties

Melkveehouderij schrikt van tbc bij Ierse kalveren

Zwolle/Ingen – De ontdekking dit jaar van vier concrete tbc-besmettingen bij nuchtere kalveren afkomstig uit Ierland zorgt voor schrik in de melkveehouderij.

Voorzitter Kees Romijn van de LTO vakgroep melkveehouderij wil direct maatregelen om herhaling te voorkomen. Voorzitter Hans Geurts van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) meent dat de import van Ierse nuka’s moet worden stopgezet als dit niet veilig blijkt te zijn.

Zo ver wil Romijn nog niet gaan, maar hij noemt de insleep van de besmettelijke runderziekte een zorgelijk verschijnsel. Hij wil in gesprek met de kalfsvleesindustrie om te kijken hoe het dierziekterisico is te minimaliseren.

Geurts verbaast zich er over dat de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) de besmettingen stil heeft gehouden. Runder-tbc is een ernstige dierziekte, waarvan veehouders moeten kunnen weten of die rondwaart, vindt hij.

Romijn is van mening dat, als niet is uit te sluiten dat toch besmettingen met runder-tbc via nuchtere kalveren uit Ierland naar Nederland komen, dan moet worden overwogen om de import stop te zetten. Een eerste stap om het besmettingsrisico in te dammen, kan echter minder ver gaan, denkt hij. Zo is te overwegen om geïmporteerde Ierse kalveren zo veel mogelijk bij elkaar te houden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een bezig boerinnetje

  misschien een hele domme vraag ??
  Waarom spreken we over de melkveehouderij en de kalfsvleesindustrie, waarom ook niet gewoon de kalverhouderij???

 • no-profile-image

  Goed dat de sector ontwaakt van het slaap liedje dat de kalver integratie zingt.
  De heer Geurts hoeft zich niet te verbazen dat de nVWA dit zolang in de doofpot heeft gehouden, wederom een voorbeeld dat nVWA de belangen van de kalverintegratie slaafs en ten koste van de hele sector dient, denk hier ook aan de weigering de "BT vrije" status aan te vragen.
  Ongecontroleerd komen daardoor kalveren uit b.v.Litouwen binnen, onlangs zijn bloodtesten van Litouwse kalveren pos. bevonden op BT testen.........ja grote vraagtekens geeft wel het onverantwoorde risico aan die de HELE Nederlandse veehouderij loopt met deze nVWA.

 • no-profile-image

  De heren Romijn en Geurts zullen ook vast wel raar vinden dat als er hier ook tbc is het buitenland geen Nederlands dier wil hebben vanwege mogelijke besmettingsgevaar. Hoe zou dat toch komen? Worden ze door Van Drie betaald om toe te staan dat Van Drie ziektes met kalveren binnen sleept?

Of registreer je om te kunnen reageren.