Rundveehouderij

Nieuws 202 x bekeken

Duurzaamheidsaanpak melkveehouderij gaat van start bij FrieslandCampina

Papendal – Het duurzaamheidsprogramma voor de melkveehouderij van FrieslandCampina, gaat per 1 januari 2012 van start.

De leden hebben daar definitief mee ingestemd. Centraal staat het ondersteunen en stimuleren van melkveehouders bij het verder verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Vaak gaat dit samen met technisch-economische verbeteringen, stelt FrieslandCampina. Ook wordt de weidegangtoeslag met ingang van 2012 verhoogd naar 0,50 euro per 100 kilo melk (nu 0,05 euro).

Het hart van het duurzaamheidsprogramma wordt gevormd door kennisuitwisseling in workshops, leerbedrijven en via internet. Foqus planet, zoals het duurzaamheidsprogramma heet, is afgelopen jaar samen met melkveehouders ontwikkeld. De elementen ervan zijn geïntegreerd in het al bestaande kwaliteitssysteem. Daardoor hebben de veehouders nu te maken met één integrale aanpak voor kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid.

Afhankelijk van het prestatieniveau dat een veehouder wil realiseren, moet hij op het gebied van duurzaamheid extra punten scoren. Welke dat zijn, dat bepaalt de veehouder zelf uit een breed aanbod van mogelijkheden. Dat kunnen bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen zijn (voorkoeler, warmteterugwinning), het volgen van een workshop diergezondheid of het toepassen van weidegang.

Het bestuur van de coöperatie heeft deze opzet de afgelopen maanden uitvoerig met de leden-melkveehouders besproken. In meer dan tachtig bijeenkomsten in het werkgebied van de coöperatie in Nederland, Duitsland en België hebben de bestuursleden ruim 7.800 leden en bedrijfsgenoten ontmoet. Op basis van praktische impulsen van melkveehouders zijn de voorstellen op een beperkt aantal punten aangepast en vastgelegd in het praktijkreglement.

Of registreer je om te kunnen reageren.