Rundveehouderij

Nieuws 188 x bekeken

Boterolie duurder en poeders goedkoper op internetveiling

Auckland – Met een wijziging van de beursindex van -1,6 procent gaf de internetveiling voor zuivel van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra dinsdag weer een prijsdaling voor alle producten behalve de boterolie en Cheddarkaas te zien.

Gemiddeld is er voor boterolie $ 4.183 (€ 3199) per ton betaald, dat is 4,8 procent meer dan op de vorige veiling van 6 december. De stijging van de opbrengst is vooral te danken aan de leveringen op de wat langere termijn, vooral de opbrengst voor juli/augustus volgend jaar.

Vollemelkpoeder bracht $ 3589 (€ 2745) per ton op, ook weer met de beste opbrengsten in juli/augustus volgend jaar. Mageremelkpoeder deed nu $ 3312 (€ 2533), met gemiddeld de minste opbrengst in het komende voorjaar en voor de zomer een piepkleine prijsstijging. Net als bij de vorige veilingen was er in mageremelkpoeder Amerikaans aanbod, dat mondjesmaat van de hand ging.

Rennet caseïne en melkeiwitconcentraat, relatief nieuwe producten op de internetveiling, leverden beide zo’n 7 procent in van de (sterk gestegen) opbrengst van de vorige veiling.

Als gevolg van de verzwakte euro ten opzichte van de dollar zijn de prijsdalingen voor producenten en leveranciers in de EU minder ingrijpend. Feitelijk betekenen ze in euro’s uitgedrukt minimale prijswijzigignen voor de poeders en circa 7 procent stijging van het niveau van de boterolieprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.