Rundveehouderij

Nieuws 192 x bekeken

Boeren kiezen meer voor structurele quotumlease

Zoetermeer – Steeds meer melkveehouders die hun productierechten willen uitbreiden, kiezen dit melkjaar structureel voor leasen.

Dat blijkt uit de registratie van quotumtransacties tot en met november van het Productschap Zuivel.

De quotummarkt vertoont al langer een groei van het aantal leasetransacties, maar het leasen wordt dit jaar minder benut als ‘tijdelijke oplossing’. De leasetransacties laten tot nu toe een gestage ontwikkeling zien, veel minder schoksgewijs dan in het vorige seizoen met zijn golfbewegingen in de zuivelmarkt. Tot dusver is dit seizoen 13 procent meer quotum verleased dan vorig melkjaar, in 12 procent meer transacties.

Normaal gesproken komt er ook in koopmelk meer leven in de brouwerij naarmate de jaarwisseling in zicht komt. Maar in november bleef de verhandelde hoeveelheid echter beduidend onder die van november 2010 en november 2009. Tot en met november is er dit melkjaar 10 procent minder gekocht dan vorig seizoen, maar wel in grotere porties. De piek in de aanschaf van productierechten lag al in het (vroege) voorjaar.

Een herhaling van de sterke hausse die de leasemarkt het einde van beide vorige quotumseizoenen kenmerkte, lijkt niet waarschijnlijk. De melkproductie ligt qua volume en vetpercentage nog nog onder het quotum.

Of registreer je om te kunnen reageren.