Rundveehouderij

Nieuws 187 x bekeken 3 reacties

Wakker Dier: we hebben de zaak niet helemaal verloren

Amsterdam – Wakker Dier gaat waarschijnlijk in beroep bij het College van Beroep tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC) inzake de klacht tegen Wageningen Universiteit en Research (WUR). De RCC heeft de klacht afgewezen.

Wakker Dier stelt dat Wageningen UR zogenaamde wetenschappelijke reclame maakt. Zij doelen op verhulde reclame in de vorm van geregisseerde berichtgeving van WUR over door de industrie (de Nederlandse Zuivel Organisatie) gefinancierd wetenschappelijk onderzoek.

De RRC laat weten dat de bestreden uitingen, die betrekking hebben op wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen de consumptie van melk en hart- en vaatziekten, een aanprijzend karakter ten aanzien van het consumeren van melk hebben, maar dat niet kan worden geoordeeld dat deze aanprijzingen door een adverteerder of geheel of deels ten behoeve van een adverteerder plaatsvinden.

”We hebben de zaak niet helemaal verloren”, zegt Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier. Volgens hem wordt erkend dat universiteiten ook onder de regels van de RCC kunnen vallen, als ze producten van derden aanprijzen. ”Dat hebben we gewonnen.” Wakker Dier heeft volgens de RCC niet kunnen aantonen dat de zuivelindustrie achter de schermen met de WUR heeft zitten schrijven.

Met deze interpretatie kunnen reclameregels volgens Wakker Dier wel erg makkelijk worden omzeild. ”Laat een ander ongefundeerd je product de hemel in prijzen maar blijf zelf onder de radar. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de nieuwe reclameregels. We zien zeker kans om dat in beroep aan de commissie duidelijk te maken.” In een eventueel beroep moet volgens Van der Wouw worden aangetoond hoe groot de betrokkenheid van een financier mag zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hey van der Wouw, als je nou toch bezig bent bij de RCC met volgens jullie `ongefundeerd` onderzoek en publicatie daarvan, vraag ze dan gelijk ff of jullie nep/wetenschapper Vonk wel volgens de regels verhulde reclame voor bonen en vega-burgers maakt met het vleesonderzoek.
  Zents Ruurlo

 • no-profile-image

  Vonk

  Wouw,
  het duurt niet meer lang dan komt Volkert onze gelederen ook weer versterken!

 • no-profile-image

  Wees er maar trots op Vonk !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.