Rundveehouderij

Nieuws 421 x bekeken 1 reactie

Tarwegist probleem in kaas

Venray/West-Beemster – Tarwegistconcentraat kan bij bij gebruik in de melkveehouderij tot smaakafwijkingen bij kaas leiden. Dit bevestigen de Overleggroep van Producenten van Natte Veevoeders (OPNV) en Cono Kaasmakers.

Bij kaasproducent Cono is de kwestie aan het licht gekomen doordat men daar eerst onverklaarbare smaak- en geurafwijkingen constateerde bij een deel van de kazen. Door melk van leden die tarwegistconcentraat op grote schaal gebruiken apart aan te voeren en separaat te verwerken (tot poeder) is ontdekt dat tarwegistconcentraat de boosdoener is.

De OPNV en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) laten nu een onderzoek instellen om te achterhalen wat er precies misgaat bij gebruik van tarwegistconcentraat in de melkveehouderij en bij de productie van onder meer kaas.

Dat is geen zaak die alleen Cono aangaat. Melkveehouders in het hele land gebruiken op grote schaal tarwegistconcentraat. Vooral omdat het – met name ten opzichte van ander voer – erg veel voederwaarde tegen lage kosten biedt. Om deze reden kijken ook andere zuivelbedrijven met meer dan gewone interesse mee naar de kwestie.

Cono heeft de leden maandag al per brief verboden om nog langer tarwegistconcentraat te gebruiken voor de melkproductie. De kaasproductie heeft geleden onder het gebruik van het voedermiddel, maar die problemen zijn inmiddels voorbij, stelt directeur Eric Hulst.

De problemen doen zich volgens Cono voor op zowel bedrijven die tarwegistconcentraat bijvoeren vanuit een silo, als bedrijven die het middel hebben gebruikt als afdekmiddel voor de gras-, of maiskuil. Bij de Cono-leden die nog tarwegist in een silo hebben, wordt het product weer teruggenomen door hun leveranciers. Wat moet gebeuren met de gras-, of maiskuilen die zijn afgedekt met tarwegistconcentraat, is nog niet helder.

Het gebruik van tarwegistconcentraat is een vrij nieuwe ontwikkeling, die pas sinds een jaar of twee opgeld doet in de melkveehouderij. Dankzij de productie van biobrandstoffen komen grote hoeveelheden tarwegistconcentraat vrij als restproduct. Veevoederhandelaren proberen dit product op allerlei manieren in de veehouderij af te zetten. Eerst in de varkenshouderij, sinds enige tijd ook in de geiten- en de rundveehouderij.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Een koe wordt steeds vaker als varken behandeld ,ze wordt veel op stal gehouden en krijgt ze ook nog afvalproducten te vreten

Of registreer je om te kunnen reageren.